• Home
  • Przepisy
    • Podstawy
    • Czekolada
    • Ciasteczka
    • Babeczki
    • Ciasta
    • Lody
    • Pucharki
    • Tarty
    • Desery z warzyw
    • Wegańskie
    • Index
  • O mnie
  • Legalne desery
  • Warsztaty
  • Współpraca
  • Kontakt
Obserwuj

Lekkie ciasto kokosowe z cukinii

Monika Ciasta, Desery z warzyw, Przepisy, Sezonowe, Ulubione, Uncategorized bez cukru, bez laktozy, bezglutenowe, ciasta z warzyw, lato, paleo, z owocami 0

gotowe-nowe

Dziś chcę podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów. To ciasto jest lekkie, owocowe i wilgotne. Jest umiarkowanie skłodkie i długo zachwuje świeżość. Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki zaskakującemu składnikowi – cukinii. Tak, utarta cukinia potrafi zdziałać cuda! Oto jeden z nich!:)

Nie spotkałam jeszcze osoby, która patrząc na składniki tego ciasta nie zrobiła wielkich oczu. W skrócie jest to cukinia, jajaka i kokos. Pomyślelibyście patrząc na to ciasto? Jeśli jesteście na diecie niskowęglowodanowej, to śmiało można takie rzeczy zajadać na śniadanie. Takie ciasto to w pełni zdrowe kalorie pod postacią dobrych tłuszczów i białka zawartych w wiórkach kokosowych i migdałach. A do tego cukinia, maliny i borówki. Myślę, że to świetne rozwiązanie na zdrową słodką przekąskę.

To ciasto świetnie sprawdza się też w formie muffinek. Najlepiej wtedy przygotować 1/2 porcji. Można użyć papilotek lub wysmarować foremkę do mufinek masłem lub olejem kokosowym i wstawić do zamrażalnika. Gotowe ciasto nakładamy wtedy do mocno schłodzonych foremek. Dzięki temu po upieczeniu będzie nam łatwiej wyjąć w całości, dobrze działa w tym wypadku silikonowa szpatułka do podważania. Moim zdaniem warto się tak pobawić, bo to tylko kilka minut, a babeczki wyglądają pięknie, są większe i nic nam się nie marnuje na papierkach;)

Przy najblizszym wpisie podzielę się z wami przepisem na ciasto z dyni w podobnym stylu właśnie w formie takich babeczek. Póki co zapraszam do przygotowania tego pysznego deseru:)

Drukuj

Lekkie ciasto kokosowe z cukinii

  • Author: Monika
  • Czas przygotowania: 30min
  • Czas oczekiwania: 1h
  • Czas oczekiwania: -26846408.066667 minute
  • Ilość porcji: 12 1x
  • Forma: 24
Drukuj
Pin

Scale

Składniki

  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 120 gr ksylitolu pudru
  • 150 gr obranej, drobno utartej i odciśniętej cukinii
  • 150 gr mielonych wiórków kokosowych
  • 75 gr mąki migdałowej
  • 50 gr mąki gryczanej
  • 40 gr oleju kokosowego
  • 75 gr borówek
  • 75 gr malin
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj foremkę i nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Umyj i obierz cukinię. Utrzyj na drobnych oczkach tarki. Dosyć mocno odciśnij z niej wodę i trochę rozdrabnij ostrym nożem. Dzięki temu będzie zupełnie niewyczuwalna.
  3. Białka ubij na lekką pianę, dodaj szczyptę soli i zmielony na puder ksylitol, ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany. Dodaj żółtka po kolei, mieszając na niskich obrotach.
  4. Do naczynia z przygotowaną cukinią dodaj kilka dużych łyżek piany i dokładne wymieszaj. Dodaj to do reszty piany i dokładnie, lecz delikatnie wymieszaj.
  5. Połącz suche składniki (zmielone wiórki, mąkę migdałową i mąkę gryczaną) i dodaj przesiewając przesz grubsze sitko i delikatnie mieszając. Najlepiej tą czynność wykonać na dwa razy.
  6. Dodaj rozpuszczony, lekko przestudzony olej kokosowy  i owoce (zostawiając dużą garść na górę ciasta). Delikatnie wymieszaj, żeby dobrze rozprowadzić wszystkie składniki.
  7. Przełóż do blaszki, posyp płatkami migdałowymi i owocami.
  8. Pieczw temp. 180°C (góra-dół) przez ok 45 min (do suchego patyczka).
  9. Wyjmij z foremki i odstaw do ostudzenia na kratce. Przed podaniem posyp ksylitolem pudrem.

Smacznego:)

Dajcie znać jeśli wypróbowaliście ten przepis!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis podziel się nim ze znajomymi:)

0 0

To też może Ci się spodobać

choc chip cookies

Ciasteczka, Czekolada, Przepisy

Amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady

gotowe-5

Babeczki, Desery z warzyw, Uncategorized

Babeczki dyniowo-migdałowe

gotowe-2

Ciasta, Czekolada, Torty, Ulubione

Ciasto czekoladowe ze śmietanką kokosową i miechunką

O mnie

Cześć, mam na imię Monika i miło mi gościć Cię na moim blogu! Jeśli chcesz poznać sposoby na fantastyczne, zdrowe wypieki, to dobrze trafiłeś. Legalne desery tworzę dla każdego, komu zdrowie, dobre składniki i najlepsze smaki nie są obojętne. Więcej >

Szukaj

Newsletter

Facebook

Pinterest

Tagi

bez cukru bezglutenowe bez laktozy bez miksera ciasta z warzyw czekolada daktyle jesień kawa kruche ciasto lato Lody paleo tarty wegańskie z owocami
© Legalne desery 2018 | Realizacja: Media in Motion | Polityka prywatności