Lekkie ciasto kokosowe z cukinii

Dziś chcę podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów. To ciasto jest lekkie, owocowe i wilgotne. Jest umiarkowanie skłodkie i długo zachwuje świeżość. Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki zaskakującemu składnikowi – cukinii. Tak, utarta cukinia potrafi zdziałać cuda! Oto jeden z nich!:)
Nie spotkałam jeszcze osoby, która patrząc na składniki tego ciasta nie zrobiła wielkich oczu. W skrócie jest to cukinia, jajaka i kokos. Pomyślelibyście patrząc na to ciasto? Jeśli jesteście na diecie niskowęglowodanowej, to śmiało można takie rzeczy zajadać na śniadanie. Takie ciasto to w pełni zdrowe kalorie pod postacią dobrych tłuszczów i białka zawartych w wiórkach kokosowych i migdałach. A do tego cukinia, maliny i borówki. Myślę, że to świetne rozwiązanie na zdrową słodką przekąskę.
To ciasto świetnie sprawdza się też w formie muffinek. Najlepiej wtedy przygotować 1/2 porcji. Można użyć papilotek lub wysmarować foremkę do mufinek masłem lub olejem kokosowym i wstawić do zamrażalnika. Gotowe ciasto nakładamy wtedy do mocno schłodzonych foremek. Dzięki temu po upieczeniu będzie nam łatwiej wyjąć w całości, dobrze działa w tym wypadku silikonowa szpatułka do podważania. Moim zdaniem warto się tak pobawić, bo to tylko kilka minut, a babeczki wyglądają pięknie, są większe i nic nam się nie marnuje na papierkach;)
Przy najblizszym wpisie podzielę się z wami przepisem na ciasto z dyni w podobnym stylu właśnie w formie takich babeczek. Póki co zapraszam do przygotowania tego pysznego deseru:)
Drukuj
Lekkie ciasto kokosowe z cukinii
-
Czas przygotowania: 30min
-
Czas oczekiwania: 1h
-
Czas oczekiwania: -26846408.066667 minute
-
Ilość porcji: 12 1x
-
Forma: 24
Składniki
- 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 120 gr ksylitolu pudru
- 150 gr obranej, drobno utartej i odciśniętej cukinii
- 150 gr mielonych wiórków kokosowych
- 75 gr mąki migdałowej
- 50 gr mąki gryczanej
- 40 gr oleju kokosowego
- 75 gr borówek
- 75 gr malin
- płatki migdałowe do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotuj foremkę i nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Umyj i obierz cukinię. Utrzyj na drobnych oczkach tarki. Dosyć mocno odciśnij z niej wodę i trochę rozdrabnij ostrym nożem. Dzięki temu będzie zupełnie niewyczuwalna.
- Białka ubij na lekką pianę, dodaj szczyptę soli i zmielony na puder ksylitol, ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany. Dodaj żółtka po kolei, mieszając na niskich obrotach.
- Do naczynia z przygotowaną cukinią dodaj kilka dużych łyżek piany i dokładne wymieszaj. Dodaj to do reszty piany i dokładnie, lecz delikatnie wymieszaj.
- Połącz suche składniki (zmielone wiórki, mąkę migdałową i mąkę gryczaną) i dodaj przesiewając przesz grubsze sitko i delikatnie mieszając. Najlepiej tą czynność wykonać na dwa razy.
- Dodaj rozpuszczony, lekko przestudzony olej kokosowy i owoce (zostawiając dużą garść na górę ciasta). Delikatnie wymieszaj, żeby dobrze rozprowadzić wszystkie składniki.
- Przełóż do blaszki, posyp płatkami migdałowymi i owocami.
- Pieczw temp. 180°C (góra-dół) przez ok 45 min (do suchego patyczka).
- Wyjmij z foremki i odstaw do ostudzenia na kratce. Przed podaniem posyp ksylitolem pudrem.
Smacznego:)
Dajcie znać jeśli wypróbowaliście ten przepis!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis podziel się nim ze znajomymi:)