Drukuj

Lekkie ciasto kokosowe z cukinii

  • Author: Monika
  • Czas przygotowania: 30min
  • Czas oczekiwania: 1h
  • Czas oczekiwania: -26103492.15 minute
  • Ilość porcji: 12 1x
  • Forma: 24

Scale

Składniki

  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 120 gr ksylitolu pudru
  • 150 gr obranej, drobno utartej i odciśniętej cukinii
  • 150 gr mielonych wiórków kokosowych
  • 75 gr mąki migdałowej
  • 50 gr mąki gryczanej
  • 40 gr oleju kokosowego
  • 75 gr borówek
  • 75 gr malin
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj foremkę i nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Umyj i obierz cukinię. Utrzyj na drobnych oczkach tarki. Dosyć mocno odciśnij z niej wodę i trochę rozdrabnij ostrym nożem. Dzięki temu będzie zupełnie niewyczuwalna.
  3. Białka ubij na lekką pianę, dodaj szczyptę soli i zmielony na puder ksylitol, ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany. Dodaj żółtka po kolei, mieszając na niskich obrotach.
  4. Do naczynia z przygotowaną cukinią dodaj kilka dużych łyżek piany i dokładne wymieszaj. Dodaj to do reszty piany i dokładnie, lecz delikatnie wymieszaj.
  5. Połącz suche składniki (zmielone wiórki, mąkę migdałową i mąkę gryczaną) i dodaj przesiewając przesz grubsze sitko i delikatnie mieszając. Najlepiej tą czynność wykonać na dwa razy.
  6. Dodaj rozpuszczony, lekko przestudzony olej kokosowy  i owoce (zostawiając dużą garść na górę ciasta). Delikatnie wymieszaj, żeby dobrze rozprowadzić wszystkie składniki.
  7. Przełóż do blaszki, posyp płatkami migdałowymi i owocami.
  8. Pieczw temp. 180°C (góra-dół) przez ok 45 min (do suchego patyczka).
  9. Wyjmij z foremki i odstaw do ostudzenia na kratce. Przed podaniem posyp ksylitolem pudrem.