Drukuj

Amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady. Bez glutenu, bez białego cukru.

  • Author: Monika
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas oczekiwania: 1h
  • Ilość porcji: 10 1x

Opis

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą słodzone cukrem kokosowym i ksylitolem


Scale

Składniki

  • 120 gr masła
  • 90 gr cukru kokosowego
  • 60 gr ksylitolu (w kryształkah)
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 100gr mąki ryżowej
  • 70 gr skrobii ziemiaczanej
  • 35 gr inuliny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia b/g
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 120 gr czekolady min 70% kakao

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj ksylitol i cukier kokosowy. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do miski z cukrem i ucieraj trzepaczką przez ok. 30 sek. Odstaw na 3 minuty do przestygnięcia.
  2. Dodaj jajko i żółtko i ucieraj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i przesiej do miski z masłem i cukrem.
  4. Wymieszaj masę do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji i dodaj 70 gr. pokrojonej w drobną kostkę czekolady lub dropsów czekoladowych. Wymieszaj dokładnie.
  5. Odstaw do schłodzenia na ok 15 minut.
  6. Za pomocą gałkownicy do lodów nałóż ciasto na płaski talerz (wyłożony papierem do pieczenia lub folią spożywczą). Powinieneś uzyskać 10 w miarę równych gałek. Wstaw talerz do zamrażalnika na 15 minut.
  7. Nagrzej piekarnik do 165°C (termooobieg). Upewnij się, że wyjąłeś z piekarnika blaszki.
  8. Kiedy kulki ciasta będą dobrze schłodzone nałóż po 5 sztuk na każdą z blaszek piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj w miarę duże odstępy zarówno między ciastkami jak i od krawędzi blaszki. Te ciastka bardzo się rozprzestrzeniają:)
  9. Piecz przez 13-14 minut do momentu, aż będą mocno rumiane na brzegach i upieczone po środku.
  10. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posyp ciastka pozostałą czekoladą (50 gr.) Kiedy trochę się rozpuści rozprowadź ją za pomocą wykałaczki, aby utworzyć fantazyjne wzorki. Zostaw do wystygnięcia na blaszce. Następnie przełóż na kratkę do studzenia za pomocą szpatułki lud dużego noża.
  11. Ciastka można zjadać od razu po wystudzeniu alb przechowywać w lodówce przez ok 7 dni.

Notatki

Aby przygotować wersję z mąką gryczaną i kasztanową zamiast mąki ryżowej, skrobi ziemniaczanej i inuliny dodaj 100 gr mąki gryczanej i 70 gr mąki kasztanowej. Reszta składników bez zmian.

Jeśli nie macie gałkownicy, ciastka możecie zostawić na pierwszym etapie schładzania na dodatkową godzinę w lodówce i formować kulki za pomocą dwóch łyżek. W ten sposób jednak trudniej jest uzyskać ładny kształt ciastka.

Poporcjowane kulki ciasta można zamrozić i piec według zapotrzebowania np. 1-2 ciastka. Przed upieczeniem należy pozostawić kulkę ciasta w temp pokojowej na ok 15 minut.

Jeśli chcecie przygotować te ciastka w wersji bez laktozy, zamiast masła możecie użyć wegańskiego zastępnika (np. Alsan Bio).