Drukuj

Babeczki dyniowo-migdałowe

  • Author: Monika

Opis

Pyszne babeczki dyniowe z mąką migdałową. Bez cukru, glutenu i nabiału. Puszyste, wilgotne o wyraźnie wyczuwalnym migdałowym smaku.


Scale

Składniki

  • 3 jajka (oddzielnie białka i żótka)
  • 70 gr ksylitolu pudru
  • 200 gr drobno utartej dyni (masłowej lub hokkaido)
  • 200 gr mąki migdałowej
  • 60 gr mąki ryżowej lub tapioki (jeśli chcecie, aby babeczki były paleo, użyjcie tapioki)
  • szczypta soli
  • 6 gr proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe do posypania
  • 5 ml ekstraktu migdałowego (opcjonajnie)

Sposób przygotowania

  1. Dynię obierz i utrzyj na drobnych oczkach. Dodatkowo posiekaj ją ostrym nożem, co pozwoli uzyskać lepszą konsystencję ciasta.
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj foremkę do muffinek. Nasmaruj ją dokładnie masłem lub olejem kokosowym i wstaw do zamrażalnika. Możesz też użyć papilotek.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli. Po chwili dodaj ksylitol w dwóch partiach i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Zmniejsz obroty i dodawaj żółtka jedno po drugim.
  4. Jeśli używasz ekstraku migdałowego, to dodaj go do jajek pod koniec ubijania.
  5. Do miseczki z dynią przełóż ok 1/5 masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Dodaj do reszty masy jajecznej i ponownie dokładnie, lecz delikatnie wymieszaj.
  6. W misce połącz suche składniki: mąkę migdałową, ryżową lub tapiokę i proszek do pieczenia.
  7. Przesiewaj przez sitko suche składniki do mokrych w dwóch partiach. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie nie zbijając przy tym piany.
  8. Przełóż do przygotowanej wcześniej foremki i każdą babeczkę posyp płatkami migdałowymi.
  9. Piecz w 180 st. przez 25-30 minut.
  10. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia w foremce, potem przełóż na kratkę do studzenia.

Notatki

Ekstrakt migdałowy nie jest konieczny, jednak szalenie podbija smak babeczek – jeśli tylko możecie go zdobyć, zróbcie to – przyda się do wielu przepisów:)

Jeśli zdecydowaliście się zrobić te babeczki bez papilotek, to podczas wyciągania ich z foremki możecie sobie pomóc małą silikonową szpatułką. Ja najpierw rotuję babeczkę w foremce i upewniam się, ze nigdzie nie przywiera. Jeśli nie chcą wychodzić, znaczy to, ze niezbyt dokładnie nasmarowaliśmy formę.