• Home
  • Przepisy
    • Podstawy
    • Czekolada
    • Ciasteczka
    • Babeczki
    • Ciasta
    • Lody
    • Pucharki
    • Tarty
    • Desery z warzyw
    • Wegańskie
    • Index
  • O mnie
  • Legalne desery
  • Warsztaty
  • Współpraca
  • Kontakt
Obserwuj

Ciasteczka owsiane

Monika Ciasteczka, Przepisy, Wegańskie bez cukru, bez laktozy, bezglutenowe, wegańskie 0

ciasteczka owsiane bezglutenowe wegańskie

Zapraszam was do przygotowania bardzo łatwych i pysznych ciasteczek owsianych.

Są wegańskie, bezglutenowe, idealne na długie wycieczki lub wzmożony wysiłek. W połączeniu z owsianym mlekiem czekoladowym zdają się byc idealne na drugie śniadanie dla dzieci lub podwieczorek. Aż sama chciałabym znowu być dzieckiem…

Tak się raczej już nie stanie, ale ciasteczka zawsze mozna upiec 😉

Płatki owsiane to jeden z najbardziej pożywnych i zdrowych składników na codzienne ciasteczka. Jeśli jesteście szczególnie wrażliwi na gluten, pamiętajcie aby wybrać płatki owsiane opatrzone znakiem przekreślonego kłosa. W tym przepisie idą one w parze z masłem migdałowym i syropem klonowym.

Jeśli wam zasmakują, to zachęcam do upieczenia naraz nawet dwóch porcji, spokojnie mogą leżeć i nawet na tym zyskują. U mnie wytrzymały 10dniowy wyjazd tylko dlatego, że zawieruszyły się w aucie i zostały zapomniane. Dzięki temu mogliśmy delektować się nimi również w drodze powrotnej.

Pamiętajcie, aby po upieczeniu przechowywać je w szczelnym pojemniku, najlepiej puszce przeznaczonej na łakocie. Z czasem stają się bardziej miękkie i ciągnące.

Jeśli ze wzgledu na alergie nie możecie uzywać masła migdałowego, to spokojnie możecie je zastąpić innym orzechowym (laskowe, z nerkowców) lub słonecznikowym.

Z podanego przepisu otrzymacie ok 15 ciastek po 40gr

Składniki:

180 gr płatków owsianych
50 gr mąki osianej lub mielonych płatków
20 gr tapioki
30 gram cukru kokosowego
80 gr rozpuszczonego oleju kokosowego
80 gr masła migdałowego
8 gr babki płesznik (jeśli nie macie, mozecie użyć 15gr mielonego siemienia lnianego)
60 ml wody (jeśli używacie siemienia to wrzątku)
50 m syropu klonowego
5 gr cynamonu
5 gr proszku do pieczenia
Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 160 st (termoobieg), a dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce połącz babkę płesznik, wodę, syrop klonowy, masło migdałowe i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  3. Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj. Masa będzie dosyć sypka.
  4. Używając kółka do wykrawania ciastek (lub innej foremki w dowolnym kształcie) nakładaj ok 40gramowe porcje i ugniataj je z góry wyrównując brzegi.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 10-12 minut.
  6. Upieczone ciastka zostaw do ostygnięcia na blaszce lub wyłóż na kratki do studzenia.
  7. Te ciasteczka najlepiej smakują na następny dzień. Warto zrobić je więc wieczorem i mieć na pyszną przekąskę śniadaniową.

Smacznego ☺

0 0

To też może Ci się spodobać

choc chip cookies

Ciasteczka, Czekolada, Przepisy

Amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady

gotowe-nowe

Ciasta, Desery z warzyw, Przepisy, Sezonowe, Ulubione, Uncategorized

Lekkie ciasto kokosowe z cukinii

lody11_b3c2a8f6abac2a099b6b66b33e0302ae

Lody, Ulubione, Wegańskie

Lody daktylowo-kawowe

O mnie

Cześć, mam na imię Monika i miło mi gościć Cię na moim blogu! Jeśli chcesz poznać sposoby na fantastyczne, zdrowe wypieki, to dobrze trafiłeś. Legalne desery tworzę dla każdego, komu zdrowie, dobre składniki i najlepsze smaki nie są obojętne. Więcej >

Szukaj

Newsletter

Facebook

Pinterest

Food blogging

porady kulinarne

Ciasteczka i batoniki

inspiracje

sweet business

Tagi

bez cukru bezglutenowe bez laktozy bez miksera ciasta z warzyw czekolada daktyle jesień kawa kruche ciasto lato Lody paleo tarty wegańskie z owocami
© Legalne desery 2018 | Realizacja: Media in Motion | Polityka prywatności