Drukuj

Ciasto czekoladowe ze śmietanką kokosową

  • Author: Monika
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas oczekiwania: 90min
  • Ilość porcji: 12 1x
  • Forma: 24

Scale

Składniki

  • 7 jajek (oddzielone białka i żółtka)
  • 260 gr czekolady (min 70%kakao)
  • 125 gr miękkiego masła
  • 125 gr ksylitolu pudru
  • 2 puszki mleka kokosowego (schłodzonego przez noc)
  • dodatkowa łyżka ksylitolu pudru

Do dekoracji: kruszone ziarna surowego kakao i miechunki (w sezonie letnim rewelacyjnie pasują też truskawki i borówki)


Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nastaw na 180°C (góra-dół) i przygotuj formekę lub rant.
  2. Białka ubij na bardzo sztywną pianę dodając ksylitol w dwóch partiach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści dodaj masło i wyłącz palnik.
  3. Do ubitych białek dodaj kolejno żółtka i powoli mieszaj na niskich obrotach.
  4. Do jajek dodaj na kilka razy lekko przestudzoną czekoladę z masłem. Pierwszą połowę możesz dodać, kiedy mikser pracuje na najniższych obrotach. W ten sposób na spodzie miski będziesz mieć dobrze wymieszaną masę. Ręsztę wymieszaj ręcznie, dbając by ciasto nie straciło puszystości.
  5. Przełóż do przygotowanej formy i piecz ok 35 minut. Kiedy ciasto jest gotowe, będzie zastygnięte na górze, ale jednocześnie trochę luźne w środku.
  6. Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia i po 2-3 minutach zdejmij rant/foremkę.
  7. Ubij śmietankę kokosową (stałą część) z łyżką ksylitolu. Przełóż na całkowicie ostygnięte ciasto. Środek posyp surowym kakao, a brzegi udekoruj miechunką.

Notatki

Jeśli chcesz przygotować taką dekorację z miechunki jak na zdjęciu, należy każdy owoc odwinąć z listków i powyżej ich łączenia przewiązać kilka razy nitką.