Kruche ciasto bezglutenowe

Poniżej znajdziecie przepis na podstawowe kruche ciasto w wersji bezglutenowej. Jedna z tych rzeczy, na które warto mieć sprawdzony, niezawodny przepis. W mojej wersji bezglutenowej dodaję dodatkowe białko zamiast zimnej wody, co pomaga ciastu mieć odpowiednią konsystencję. Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu i tworzenia własnych wariacji smakowych, bo możliwości jest naprawdę wiele. Do wyboru są owoce, kremy budyniowe, śmietanka kokosowa, konfitury, czekolada i jedno proste ciasto.
Z przepisu poniżej otrzymamy 1 tartę o średnicy 24cm, 5 mini tart o średnicy 10cm lub ok 30 kruchych babeczek.
Drukuj

Kruche ciasto bezglutenowe
-
Czas przygotowania: 45 min
-
Czas oczekiwania: 90 min
Składniki
- 120 gr zimnego masła
- 80 gr mąki z brązowego ryżu
- 80 gr mąki z białego ryżu
- 65 gr tapioki
- 50 gr ksylitolu pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotowanie w mikserze:
- Suche składniki wymieszaj w misce miksera, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło.
- Miksuj do rozdrobnienia masła. Połącz jajko i żółtko w miseczce i delikatnie je roztrzep. Dodaj do ciasta podczas pracy miksera, miksuj ok 10 sekund.
- Ciasto zagnieć następnie ręcznie, uformuj dysk o średnicy ok 15cm i odstaw do schłodzenia.
- Rozwałkuj do wybranych foremek, odstaw ponownie do schłodzenia.
Przygotowanie ręczne:
- Suche składniki wymieszaj razem. Rozcieraj w palcach z pokrojonym w kostkę, zimnym masłem do uzyskania konsystencji bułki tartej (lub trochę grubszej), ale bez widocznych kawałków masła. Ułóż ciasto na blacie i uformuj dołek w centum.
- Połącz jajko i żółtko w miseczce i delikatnie je roztrzep. Dodaj na środek ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Zagnieć ciasto i uformuj dysk o średnicy ok 15cm i odstaw do schłodzenia.
- Rozwałkuj do wybranych foremek, odstaw ponownie do schłodzenia.
Notatki
- Do przygotowania wersji bez laktozy zamiast masła można użyć dobrej jakości margaryny wegańskiej. Ja używam Alsan Bio – jest to produkt ekologiczny, z przyzwoitym składem, a producent podaje na swojej stronie informację, ze oleje w niej zawarte nie są utwardzane.
- Konsystencja i temperatura kruchego ciasta mogą nam ułatwić albo utrudnić pracę, w szczególności kiedy przygotowujemy ciasto bezglutenowe. Kiedy wyjmujemy ciasto z lodówki i zaczynamy je wałkować powinno być dosyć twarde, jednak nie na tyle, żeby pękać. Zbyt miękkie ciasto może nam nie dać wystarczająco czasu na wyłożenie wszystkich foremek.