• Home
  • Przepisy
    • Podstawy
    • Czekolada
    • Ciasteczka
    • Babeczki
    • Ciasta
    • Lody
    • Pucharki
    • Tarty
    • Desery z warzyw
    • Wegańskie
    • Index
  • O mnie
  • Legalne desery
  • Warsztaty
  • Współpraca
  • Kontakt
Obserwuj

Kruche ciasto bezglutenowe

Monika Podstawy, Tarty, Uncategorized bez cukru, bez laktozy, bezglutenowe, kruche ciasto, tarty 1

kruche przycięte2

Poniżej znajdziecie przepis na podstawowe kruche ciasto w wersji bezglutenowej. Jedna z tych rzeczy, na które warto mieć sprawdzony, niezawodny przepis. W mojej wersji bezglutenowej dodaję dodatkowe białko zamiast zimnej wody, co pomaga ciastu mieć odpowiednią konsystencję.  Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu i tworzenia własnych wariacji smakowych, bo możliwości jest naprawdę wiele. Do wyboru są owoce, kremy budyniowe, śmietanka kokosowa, konfitury, czekolada i jedno proste ciasto.

Z przepisu poniżej otrzymamy 1 tartę o średnicy 24cm, 5 mini tart o średnicy 10cm lub ok 30 kruchych babeczek.

 

 

 

Drukuj

Kruche ciasto bezglutenowe

  • Author: Monika
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Czas oczekiwania: 90 min
Drukuj
Pin

Scale

Składniki

  • 120 gr zimnego masła
  • 80 gr mąki z brązowego ryżu
  • 80 gr mąki z białego ryżu
  • 65 gr tapioki
  • 50 gr ksylitolu pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie w mikserze:

  1. Suche składniki wymieszaj w misce miksera, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło.
  2. Miksuj do rozdrobnienia masła. Połącz jajko i żółtko w miseczce i delikatnie je roztrzep. Dodaj do ciasta podczas pracy miksera, miksuj ok 10 sekund.
  3. Ciasto zagnieć następnie ręcznie, uformuj dysk o średnicy ok 15cm i odstaw do schłodzenia.
  4. Rozwałkuj do wybranych foremek, odstaw ponownie do schłodzenia.

Przygotowanie ręczne:

  1. Suche składniki wymieszaj razem. Rozcieraj w palcach z pokrojonym w kostkę, zimnym masłem do uzyskania konsystencji bułki tartej (lub trochę grubszej), ale bez widocznych kawałków masła. Ułóż ciasto na blacie i uformuj dołek w centum.
  2. Połącz jajko i żółtko w miseczce i delikatnie je roztrzep. Dodaj na środek ciasta i delikatnie wymieszaj.
  3. Zagnieć ciasto i uformuj dysk o średnicy ok 15cm i odstaw do schłodzenia.
  4. Rozwałkuj do wybranych foremek, odstaw ponownie do schłodzenia.

Notatki

  • Do przygotowania wersji bez laktozy zamiast masła można użyć dobrej jakości margaryny wegańskiej. Ja używam Alsan Bio – jest to produkt ekologiczny, z przyzwoitym składem, a producent podaje na swojej stronie informację, ze oleje w niej zawarte nie są utwardzane.
  • Konsystencja i temperatura kruchego ciasta mogą nam ułatwić albo utrudnić pracę, w szczególności kiedy przygotowujemy ciasto bezglutenowe. Kiedy wyjmujemy ciasto z lodówki i zaczynamy je wałkować powinno być dosyć twarde, jednak nie na tyle, żeby pękać. Zbyt miękkie ciasto może nam nie dać wystarczająco czasu na wyłożenie wszystkich foremek.

 

 

0 0

To też może Ci się spodobać

gotowe-5

Babeczki, Desery z warzyw, Uncategorized

Babeczki dyniowo-migdałowe

tarta czeko z gruszkami-3

Czekolada, Tarty

Tarta czekoladowa z gruszkami

gotowe-nowe

Ciasta, Desery z warzyw, Przepisy, Sezonowe, Ulubione, Uncategorized

Lekkie ciasto kokosowe z cukinii

O mnie

Cześć, mam na imię Monika i miło mi gościć Cię na moim blogu! Jeśli chcesz poznać sposoby na fantastyczne, zdrowe wypieki, to dobrze trafiłeś. Legalne desery tworzę dla każdego, komu zdrowie, dobre składniki i najlepsze smaki nie są obojętne. Więcej >

Szukaj

Newsletter

Facebook

Pinterest

Tagi

bez cukru bezglutenowe bez laktozy bez miksera ciasta z warzyw czekolada daktyle jesień kawa kruche ciasto lato Lody paleo tarty wegańskie z owocami
© Legalne desery 2018 | Realizacja: Media in Motion | Polityka prywatności