Drukuj

Kruche ciasto bezglutenowe

  • Author: Monika
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Czas oczekiwania: 90 min

Scale

Składniki

  • 120 gr zimnego masła
  • 80 gr mąki z brązowego ryżu
  • 80 gr mąki z białego ryżu
  • 65 gr tapioki
  • 50 gr ksylitolu pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie w mikserze:

  1. Suche składniki wymieszaj w misce miksera, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło.
  2. Miksuj do rozdrobnienia masła. Połącz jajko i żółtko w miseczce i delikatnie je roztrzep. Dodaj do ciasta podczas pracy miksera, miksuj ok 10 sekund.
  3. Ciasto zagnieć następnie ręcznie, uformuj dysk o średnicy ok 15cm i odstaw do schłodzenia.
  4. Rozwałkuj do wybranych foremek, odstaw ponownie do schłodzenia.

Przygotowanie ręczne:

  1. Suche składniki wymieszaj razem. Rozcieraj w palcach z pokrojonym w kostkę, zimnym masłem do uzyskania konsystencji bułki tartej (lub trochę grubszej), ale bez widocznych kawałków masła. Ułóż ciasto na blacie i uformuj dołek w centum.
  2. Połącz jajko i żółtko w miseczce i delikatnie je roztrzep. Dodaj na środek ciasta i delikatnie wymieszaj.
  3. Zagnieć ciasto i uformuj dysk o średnicy ok 15cm i odstaw do schłodzenia.
  4. Rozwałkuj do wybranych foremek, odstaw ponownie do schłodzenia.

Notatki

  • Do przygotowania wersji bez laktozy zamiast masła można użyć dobrej jakości margaryny wegańskiej. Ja używam Alsan Bio – jest to produkt ekologiczny, z przyzwoitym składem, a producent podaje na swojej stronie informację, ze oleje w niej zawarte nie są utwardzane.
  • Konsystencja i temperatura kruchego ciasta mogą nam ułatwić albo utrudnić pracę, w szczególności kiedy przygotowujemy ciasto bezglutenowe. Kiedy wyjmujemy ciasto z lodówki i zaczynamy je wałkować powinno być dosyć twarde, jednak nie na tyle, żeby pękać. Zbyt miękkie ciasto może nam nie dać wystarczająco czasu na wyłożenie wszystkich foremek.