Lody daktylowo-kawowe

Te lody są ukłonem w stronę jesieni. Kiedy nie ma już tej różnorodności owoców, a sorbety wydają się jakieś niewystarczające, mam ochotę na bardziej zdecydowane smaki.
Co zabawne, początkowo chciałam opracować przepis na sos karmelowy z daktyli. W pierwszej wersji był jeszcze do dopracowania, ale ponieważ nie chciał zgęstnieć w lodówce, postanowiłam włożyć go do zamrażalnika i tam został na kilka dni. Kiedy, ku mojej uciesze, sobie o nim przypomniałam, stwierdziłam, że jako karmel sprawdza się może średnio, za to nie wiadomo skąd ma konsystencję lodów.
Pomysł na smak kawy sam wepchnął się do mojej głowy, zamim zdążyłam pomyśleć z czym to połączyć. I tak oto mamy lody daktylowo-kawowe. Pyszne, kremowe, wyraziste w smaku i zaskakująco lekkie. Do tego naprawdę bardzo proste w przygotowaniu.
W przepisie użyłam włoskiego likieru kawowego. Lubię używać likierów jako dodatków do deserów, jednak wybieram te klarowne, które nie są robione na bazie śmietanki. Jest to tylko dodatek, jeśli chcecie możecie go ominąć. Też będą pyszne;) Smacznego!

Lody daktylowo-kawowe
-
Czas przygotowania: 20min
-
Czas oczekiwania: 10h
-
Czas oczekiwania: -26916702.166667 minute
-
Ilość porcji: 5-6
Składniki
• 150 gr suszonych daktyli
• 100 ml wrzątku
• 150 ml kawy (użyłam podwójnej porcji przedłużonego espresso)
• 400 gr śmietanki kokosowej (w temperaturze pokojowej)
• 60 gr cukru kokosowego
• 40 ml likeru kawowego
• szczypta wanilii
• szczypta soli
Sposób przygotowania
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 15 minut.
- Przygotuj kawę i połącz z cukrem kokosowym .
- Wszystkie składniki (również wodę w której moczą się daktyle) przełóż do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.
- Przełóż do pojemnika i odstaw do schłodzenia na min. 6 godzin lub najlepiej na noc.
- Schłodzoną masę przełóż do maszynki do robienia lodów i ubijaj przez ok 15 minut.
- Przełóż do pojemnika i zamroź. W zależności od temperatury w zamrażalniku powinno to potrwać ok 4 godzin.
Notatki
Jeśli nie masz maszynki, wyjmuj lody co ok. 1-2 godziny i ubijaj mikserem, aby nie dopuścić się do utworzenia igiełek.
