Drukuj

Lody daktylowo-kawowe

  • Author: Monika
  • Czas przygotowania: 20min
  • Czas oczekiwania: 10h
  • Czas oczekiwania: -26151227.033333 minute
  • Ilość porcji: 5-6

Składniki

• 150 gr suszonych daktyli
• 100 ml wrzątku
• 150 ml kawy (użyłam podwójnej porcji przedłużonego espresso)
• 400 gr śmietanki kokosowej (w temperaturze pokojowej)
• 60 gr cukru kokosowego
• 40 ml likeru kawowego
• szczypta wanilii
• szczypta soli


Sposób przygotowania

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 15 minut.
  2. Przygotuj kawę i połącz z cukrem kokosowym .
  3. Wszystkie składniki (również wodę w której moczą się daktyle) przełóż do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.
  4. Przełóż do pojemnika i odstaw do schłodzenia na min. 6 godzin lub najlepiej na noc.
  5. Schłodzoną masę przełóż do maszynki do robienia lodów i ubijaj przez ok 15 minut.
  6. Przełóż do pojemnika i zamroź. W zależności od temperatury w zamrażalniku powinno to potrwać ok 4 godzin.

Notatki

Jeśli nie masz maszynki, wyjmuj lody co ok. 1-2 godziny i ubijaj mikserem, aby nie dopuścić się do utworzenia igiełek.