• Home
  • Przepisy
    • Podstawy
    • Czekolada
    • Ciasteczka
    • Babeczki
    • Ciasta
    • Lody
    • Pucharki
    • Tarty
    • Desery z warzyw
    • Wegańskie
    • Index
  • O mnie
  • Legalne desery
  • Warsztaty
  • Współpraca
  • Kontakt
Obserwuj

Tarta czekoladowa z gruszkami

Monika Czekolada, Tarty bez cukru, bezglutenowe, czekolada, jesień, kruche ciasto, tarty, z owocami 0

tarta czeko z gruszkami-3

Ta propozycja to nie lada gratka dla miłośników ciemnej czekolady i zdecydowanych smaków. Bezglutenowy kruchy spód, miękkie i mocno czekoladowe nadzienie migdałowe oraz delikatne, soczyste gruszki. Jeśli lubicie choć dwa z tych składników, to koniecznie spróbujcie tego przepisu:)

Tarta  jest w miarę prosta w przygotowaniu, choć zawiera kilka różnych elementów. Plusem jest to, że chyba nie da się jej zepsuć, jeśli w miarę opanowane mamy umieszczanie kruchego ciasta w foremce. Możemy jednego dnia przygotować ciasto, następnego nadzienie i gruszki i niepostrzeżenie mamy pyszny deser.

 

Zazwyczaj lubię, kiedy desery nie są zbyt słodkie i można dobrze wyczuć poszczególne składniki i je docenić. Do przygotowania tej tarty użyłam dosyć ciemnej czekolady o zawartości kakao 80%. Jeśli masz ochotę na trochę lżejszy smak, możesz zastąpić ją dowolną ciemną czekoladą. Warto jednak pamiętać, że im mniej kakao w czekoladzie, tym więcej w niej cukru. Sposobem na to może być użycie bardzo ciemnej czekolady, jednak w mniejszej ilości i ewentualnie dodanie większej ilości cukru kokosowego. Dodatkowo można użyć mniejszej ilości kakao do przygotowania kruchego ciasta.

Ta tarta świetnie sprawdzi się jako deser do kawy, kiedy przyjmujecie gości. Kawa podkreśli smak czekolady, jednocześnie bogaty smak tarty pozwala cieszyć się nią powoli, kawałek po kawałeczku. Idealna na długie pogawędki;)

Drukuj

Tarta czekoladowa z gruszkami

  • Author: Monika
  • Czas przygotowania: 1h 15 min
  • Czas oczekiwania: 1h 15 min
  • Ilość porcji: 12 1x
  • Forma: 24 cm
Drukuj
Pin

Scale

Składniki

Kruche ciasto:

  • 120 gr zimnego masła
  • 60 gr mąki z białego ryżu
  • 50 gr mąki z brązowego ryżu
  • 20 gr kakao
  • 65 gr tapioki
  • 50 gr ksylitolu pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 180 gr mąki migdałowej
  • 180 gr ciemnej czekolady
  • 120 gr cukru kokosowego
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta wanilii (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2 duże gruszki (ok. 500gr)
  • 2 łyżki cukru kokosowego

 


Sposób przygotowania

Kruche ciasto::

  1. Suche składniki wymieszaj w misce miksera, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło.
  2. Miksuj do rozdrobnienia masła. Połącz jajko i żółtko w miseczce i delikatnie je roztrzep. Dodaj do ciasta podczas pracy miksera, miksuj ok 10 sekund.
  3. Ciasto zagnieć następnie ręcznie, uformuj dysk o średnicy ok 15cm i odstaw do schłodzenia.
  4. Rozwałkuj do foremki odstaw ponownie do schłodzenia.
  5. Nastaw piekarnik na 180°C. Schłodzone ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp kulkami ceramicznymi lub suchym ryżem/fasolką. Podpiekaj 15 minut z obciążeniem i dodatkowe 10 minut bez.

Gruszki:

  1. Gruszki obierz ze skórki i przekrój na pół. Wydrąż gniazda niesienne.
  2. W rondelku zagotuj tyle wody, żeby gruszki były przykryte i leżały dosyć ciasno. Dodaj curku kokosowego do wody (dla uzyskania ładnego koloru) i gotuj na małym ogniu przez 6-8 minut (do momentu, aż gruszki nie będą twarde. Wyjmij z wody i zostaw do ostygnięcia.
  3. Pokrój w cienkie plasterki i przygotuj połówki tak, jak będą leżeć na tarcie.

Nadzienie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.
  2. Połącz mąkę migdałową i cukier kokosowy i  przesiej przez sitko.
  3. Jajka roztrzep w misce z odrobiną soli, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
  4. Dokładnie rozprowadź na spodzie tarty. Za pomocą szpatułki lub szrokiego noza przenieśgruszki na tartę.
  5. Piecz przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia przed pokrojeniem.

 

 

 

0 0

To też może Ci się spodobać

choc chip cookies

Ciasteczka, Czekolada, Przepisy

Amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady

gotowe-2

Ciasta, Czekolada, Torty, Ulubione

Ciasto czekoladowe ze śmietanką kokosową i miechunką

kruche przycięte2

Podstawy, Tarty, Uncategorized

Kruche ciasto bezglutenowe

O mnie

Cześć, mam na imię Monika i miło mi gościć Cię na moim blogu! Jeśli chcesz poznać sposoby na fantastyczne, zdrowe wypieki, to dobrze trafiłeś. Legalne desery tworzę dla każdego, komu zdrowie, dobre składniki i najlepsze smaki nie są obojętne. Więcej >

Szukaj

Newsletter

Facebook

Pinterest

Tagi

bez cukru bezglutenowe bez laktozy bez miksera ciasta z warzyw czekolada daktyle jesień kawa kruche ciasto lato Lody paleo tarty wegańskie z owocami
© Legalne desery 2018 | Realizacja: Media in Motion | Polityka prywatności