Drukuj

Tarta czekoladowa z gruszkami

  • Author: Monika
  • Czas przygotowania: 1h 15 min
  • Czas oczekiwania: 1h 15 min
  • Ilość porcji: 12 1x
  • Forma: 24 cm

Scale

Składniki

Kruche ciasto:

  • 120 gr zimnego masła
  • 60 gr mąki z białego ryżu
  • 50 gr mąki z brązowego ryżu
  • 20 gr kakao
  • 65 gr tapioki
  • 50 gr ksylitolu pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 180 gr mąki migdałowej
  • 180 gr ciemnej czekolady
  • 120 gr cukru kokosowego
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta wanilii (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2 duże gruszki (ok. 500gr)
  • 2 łyżki cukru kokosowego

 


Sposób przygotowania

Kruche ciasto::

  1. Suche składniki wymieszaj w misce miksera, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło.
  2. Miksuj do rozdrobnienia masła. Połącz jajko i żółtko w miseczce i delikatnie je roztrzep. Dodaj do ciasta podczas pracy miksera, miksuj ok 10 sekund.
  3. Ciasto zagnieć następnie ręcznie, uformuj dysk o średnicy ok 15cm i odstaw do schłodzenia.
  4. Rozwałkuj do foremki odstaw ponownie do schłodzenia.
  5. Nastaw piekarnik na 180°C. Schłodzone ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp kulkami ceramicznymi lub suchym ryżem/fasolką. Podpiekaj 15 minut z obciążeniem i dodatkowe 10 minut bez.

Gruszki:

  1. Gruszki obierz ze skórki i przekrój na pół. Wydrąż gniazda niesienne.
  2. W rondelku zagotuj tyle wody, żeby gruszki były przykryte i leżały dosyć ciasno. Dodaj curku kokosowego do wody (dla uzyskania ładnego koloru) i gotuj na małym ogniu przez 6-8 minut (do momentu, aż gruszki nie będą twarde. Wyjmij z wody i zostaw do ostygnięcia.
  3. Pokrój w cienkie plasterki i przygotuj połówki tak, jak będą leżeć na tarcie.

Nadzienie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.
  2. Połącz mąkę migdałową i cukier kokosowy i  przesiej przez sitko.
  3. Jajka roztrzep w misce z odrobiną soli, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
  4. Dokładnie rozprowadź na spodzie tarty. Za pomocą szpatułki lub szrokiego noza przenieśgruszki na tartę.
  5. Piecz przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia przed pokrojeniem.